Daisypath Anniversary Years Ticker

2010. január 22., péntek

Kifli

Hetek óta úgy ettem volna olyan finom kiflit mint amit a mamám csinált régen. Emlékszem mikor kicsi voltam alig vártam hogy kisüljön. Sajnos amióta nincs a mama azóta olyan finom kifli sincs. Ma délután volt időm kicsit nézelődni a neten találtam egy receptet amit reméltem hasonlít a mamáéhoz. És majdnem telitalálat volt. Nem lett egészen olyan, de ezt tudtam amikor nekiálltam, mert itt más a liszt más a zsír és amúgy minden. Ajánlom mindenkinek nagyon finom érdemes kipróbálni. Recept a képek után.
Kicsit eltértem a recepttől szárított élesztővel csináltam, és az első kelesztés 1 órás volt. 395 fokon sütöttem kezdtem sütni 10 percig majd 405 még 5 percig azt hiszem legközelebb fordítva csinálom :) ( 200C otthon)


Pekes kifli

Hozzávalók:
  • 65 dkg sima liszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg zsír
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 púpos kávéskanál só

Elkészítés

1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A liszt közepébe mélyedést csinálunk, ebbe öntjük az élesztőt, kevés liszttel laza kovászt készítünk. Kb. 20 percig kelesztjük meleg helyen, ezután hozzáöntjük a többi langyos tejet, a szoba-hőmérsékletű zsírt, sót, és nagyon jól kidolgozzuk a tálban.
Letakarva, meleg helyen min. 30 percig kelesztjük. Újra átdolgozzuk a tésztát, majd 4 egyenlő cipóra osztjuk, megint kelesztjük kb. 10-15 percig. A cipókat egyenként kb. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, 8-8 körcikket vágunk mindegyikből, és a 3szögek talpánál fogva kifliformára tekergetjük. Zsírozott, kisméretű, perem nélküli /azért, hogy minél gyorsabban süljenek, különben kiszáradnak/ tepsire tesszük, és újból kelesztjük. Felvert egész tojással megkenjük, sóval megszórjuk /szezámmagot, köményt, lenmagot, esetleg sajtot is tehetünk rá/. Jó forró sütőben pirosra sütjük.

Azért Pekes kifli a neve, mert a svábok így nevezik, nem tudom miért. Nagymamám mindig a jó öreg sparherdben sütötte, amit a gázsütő nem tud pótolni, de majdnem olyan jó!
( Forrás:http://www.mindmegette.hu/pekes-kifli.recept)

3 megjegyzés:

Tinkmara írta...

Nagyon ügyes vagy. Én Limara kiflijeit szoktam készíteni. Nagyon jóóók!

Robi írta...

Hmm, de guszta lett!:P Ügyes vagy!:)

Niki írta...

Hűűű ez jól néz ki! :):) Bár ha én nekiállnék abbol nem biztos hogy kifli lenne......hehe...ügyi vagy!